Categorieën
Uncategorized

Persbericht Marengo-zaak

PERSBERICHT – 23 september 2019
NVJ en Genootschap van Hoofdredacteuren hebben zojuist met de president van de rechtbank A’dam van gedachten gewisseld over het besluit om de deuren te sluiten bij de proforma zitting van de Marengo-zaak.

NVJ en genootschap hebben hun zorgen overgebracht over dit besluit en het principe van openbaarheid, ook in deze complexe situatie benadrukt en erop gewezen dat dit geen precedent mag scheppen.

De president heeft gezegd dat dit een zeer uitzonderlijke situatie betreft en zal blijven en dat zij openbaarheid van de rechtspraak als een uitgangspunt blijft zien. Er is haar alles aan gelegen om de beslotenheid te beperken tot de pro forma zitting van deze week.

De president verwacht dat er na afloop van de pro forma zitting een persverklaring zal volgen.

NVJ en Genootschap hebben begrip voor de uitzonderlijke situatie waarin de rechtbank verkeert maar blijven van mening dat er een modaliteit gevonden had kunnen worden om de pers toch zijn werk te kunnen laten doen.